Pijanowski Eugeniusz
 
Encyklopedia PWN
Pijanowski Eugeniusz, ur. 26 XII 1906, Warszawa, zm. 28 XI 1974, tamże,
technolog i analityk żywności;
od 1955 profesor przemysłu rolno-spoż. w SGGW; od 1949 czł. TNW, od 1960 — PAN; czł. m.in. Komisji Ekspertów FAO i Fédération Internationale de Laiterie; organizator i pierwszy dziekan Wydziału Technologii Spoż. SGGW; badania z zakresu analityki żywnościowej oraz technologii żywności, zwłaszcza mleczarstwa; ok. 100 prac nauk. oraz podręczniki, m.in. Ogólna technologia żywności (1969), Zarys chemii i technologii mleczarstwa (t. 1, wyd. 2 1971), Technologia produktów owocowych i warzywnych (wyd. 3 1973).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia