Bawarska, Wyżyna
 
Encyklopedia PWN
Bawarska, Wyżyna, Bayerische Hochebene, Oberdeutsche Hochebene,
wyż. na południu Niemiec (Bawaria), część północna przedgórza Alp, pomiędzy Jez. Bodeńskim na zachodzie a doliną Innu na wschodzie, na północy oddzielona doliną Dunaju od Wyż. Szwabskiej, Wyż. Frankońskiej i Lasu Bawarskiego;
pod względem geol. stanowi zapadlisko przedalpejskiej wypełnione mor. osadami miocenu; osady te są przykryte morenami i materiałem rzeczno-lodowcowym (osadzonym w plejstocenie przez lodowce alpejskie), na północy — lessami; nierównomiernie wypiętrzona, wys. 300–600 m; północnym skrajem Wyżyny Bawarskiej płynie Dunaj z dopływami: Iller, Lech, Izarą i Innem; u podnóża Alp jeziora, największe: Bodeńskie, Ammer, Würm, Chiem; klimat stosunkowo chłodny (średnia temp. roczna 7–8°C), zwłaszcza zimą; przeważają pola uprawne (gleby lessowe); na wałach morenowych lasy mieszane; gł. m.: Monachium, Augsburg, Ulm, Ratyzbona.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia