sensoryczna
Encyklopedia PWN
w produkcji żywności metoda oceny jakości produktów spoż. za pomocą jednego lub kilku zmysłów (wzrok, węch, dotyk, smak)
ocena jakości produktu dokonywana za pomocą zmysłów: wzroku, dotyku, węchu i smaku przez oceniający zespół ekspertów w warunkach zapewniających dokładność i powtarzalność wyników.
deprywacja sensoryczna
psychol. brak lub znaczne ograniczenie dopływu bodźców do narządów zmysłów;
[łac. deprivare ‘pozbawiać’],
deprywacja
pozbawienie (brak) możliwości zaspokojenia jakiejś potrzeby bądź popędu;
[łac. deprivare ‘pozbawiać’],
stan psychiczny wynikający z doświadczenia obecności świętości (sacrum).
fizjol. stan optymalnego poziomu pobudzenia układu nerwowego pochodzącego od bodźców zewn. (homeostaza sensoryczna), jest to zarazem określenie indywidualnej tendencji i zdolności do utrzymania określonego poziomu stymulacji zmysłowej;