sensoryczna

Encyklopedia PWN

w produkcji żywności metoda oceny jakości produktów spoż. za pomocą jednego lub kilku zmysłów (wzrok, węch, dotyk, smak)
ocena jakości produktu dokonywana za pomocą zmysłów: wzroku, dotyku, węchu i smaku przez oceniający zespół ekspertów w warunkach zapewniających dokładność i powtarzalność wyników.
deprywacja sensoryczna
[łac. deprivare ‘pozbawiać’],
psychol. brak lub znaczne ograniczenie dopływu bodźców do narządów zmysłów;
deprywacja
[łac. deprivare ‘pozbawiać’],
pozbawienie (brak) możliwości zaspokojenia jakiejś potrzeby bądź popędu;
stan psychiczny wynikający z doświadczenia obecności świętości (sacrum).
sensoristaza
[łac.],
sensorystaza,
fizjol. stan optymalnego poziomu pobudzenia układu nerwowego pochodzącego od bodźców zewn. (homeostaza sensoryczna), jest to zarazem określenie indywidualnej tendencji i zdolności do utrzymania określonego poziomu stymulacji zmysłowej;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia