UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
kriokoncentracja
Encyklopedia PWN
kriokoncentracja
[gr.-łac.],
proces zagęszczania przez zamrażanie w temperaturze od –10°C do –30°C płynnych produktów, gł. spoż., polegający na częściowej krystalizacji wody i oddzieleniu kryształów od zagęszczonej fazy ciekłej;
Wydzielanie kryształów (wymrażanie) lodu przeprowadza się w różnych zamrażarkach (rurowe, płytowe, bębnowe, taśmowe); kryształy lodu są oddzielane przy zastosowaniu prasy, wirówki, kolumny przemywającej itp.; skuteczność oddzielenia wytworzonych kryształów zależy od ich wielkości (gorsza przy małych kryształach) oraz rodzaju zastosowanych do tego celu urządzeń. Koncentraty otrzymane przez kriokoncentrację odznaczają się wysoką wartością odżywczą i b. dobrymi właściwościami smakowo-zapachowymi.
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.