ananas
 
Encyklopedia PWN
ananas, Ananas,
rodzaj z rodziny bromeliowatych obejmujący 9 gat. tropikalnych bylin;
najpospolitszy ananas jadalny, A. comosus (A. sativus) z Brazylii; łodyga do 1 m wys. wyrastająca z rozety sztywnych, na brzegach kolczastych długich liści (do 1,2 m); kwiatostan gęsty, o 100–150 niepozornych kwiatach; owoc złożony ma kształt dużej, mięsistej szyszki z pękiem liści na szczycie, o wadze od 1–5 kg i smacznym, słodkim (ok. 12% cukru), aromatycznym, złocistożółtym miąższu; ananas jadalny i jego odmiany, gł. ‘Cayenne’ (90% światowej produkcji) jest uprawiany na obszarach tropikalnych i subtropikalnych, gł. na Hawajach, Filipinach, Malezji, Antylach, Florydzie, Tajwanie i Azorach, także w Australii, Afryce Południowej, Ameryce Środkowej i Południowej; owoce są spożywane na surowo, a także w postaci przetworów; z liści — podobne do jedwabiu włókna (pina), służące do wyrobu delikatnych tkanin; rozmnażany przez sadzonki z pędów bocznych lub z pęków liści ze szczytu owocu. Nazwa ananas pochodzi od indyjskiego słowa nana [‘zapach’].
zgłoś uwagę
Ilustracje
Ananas jadalny, Ananas comosus (Ananas sativus)fot. K. Peńsko-Skoczylas i B. Skoczylas/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia