Tex-Mex
 
Tex-Mex
Ta teksańska odmiana kuchni meksykańskiej jest całkowicie rodzimym stylem kulinarnym. Jest mniej pikantna od meksykańskiego pierwowzoru i więcej spożywa się tu świeżego mięsa i jarzyn. Ogólnie jednak podstawowe składniki są te same: dużo ryżu i fasoli (często najpierw gotowanej, tłuczonej, a potem zasmażanej) oraz rozmaite odmiany tortillas czyli cieniutkich naleśników z kukurydzianej mąki. W tortillas można zawijać inne potrawy (burrito) — i jeść ręką; składać, wypełniać farszem i smażyć (taco), zwijać, faszerować i piec w sosie (enchilada) lub najpierw smażyć, a potem podawać z innymi potrawami na wierzchu (tostada). Do posiłków zazwyczaj serwuje się nachos (kukurydziane chipsy) i gorący sos salsa. Specyfikiem spotykanym tylko w kuchni Tex-Mex jest chili con carne z wołowiną i fasolą oraz patato skin — faszerowane skórki ziemniaków.
Ewa Szabłowska
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia