wertycyliozy
 
Encyklopedia PWN
wertycyliozy,
choroby różnych roślin naczyniowych wywoływane przez grzyby mitosporowe z rodzaju Verticillium (gł. Verticillium dahliae i Verticillium alboatrum), zasiedlające ksylem (drewno);
najczęściej występują w uprawach pomidora, papryki, truskawki, brzoskwini, chryzantem, dalii, piwonii, róż i lucerny, niekiedy także na niektórych drzewach parkowych, powodując więdnięcie, żółknięcie i zamieranie roślin; zapobieganie i zwalczanie: dezynfekcja (parowanie) lub wymiana podłoża w uprawach szklarniowych i kontenerowych; co najmniej pięcioletnia przerwa w uprawie polowej roślin podatnych na wertycyliozy; podlewanie roślin fungicydami benzimidazolowymi.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia