węgorz europejski
 
Encyklopedia PWN
węgorz europejski, Anguilla anguilla,
ryba katadromiczna, bytująca w wodach słodkich, odbywająca tarło w morzu.
Wamieszkuje stojące i wolno płynące, zarośnięte wody słodkie; dł. samicy do 2 m (masa do 9 kg), samca do 55 cm; ciało silnie wydłużone, prawie cylindryczne; płetw brzusznych brak, grzbietowa, ogonowa i odbytowa tworzą jeden fałd; wyraźna linia boczna; łuski drobne, ukryte głęboko w skórze; zęby niewielkie, ułożone w kilku rzędach; drapieżny, żywi się pokarmem zwierzęcym, żeruje zwykle nocą; samce dojrzewają po 5–7 latach życia w wodzie słodkiej, samice po 7–9 latach wędrują do M. Sargassowego na tarło (na głęb. ok. 1000 m); wylęgłe larwy (leptocefale) są pelagiczne; przez ok. 3 lata są biernie unoszone przez Prąd Zatokowy w kierunku wybrzeży eur., przekształcają się stopniowo w tzw. węgorzyki szkliste; następnie zyskują ubarwienie i gdy osiągną dł. 6–20 cm samice przedostają się do rzek, samce zaś pozostają w wodach przyujściowych; duże znaczenie gosp.; mięso o wysokich walorach odżywczych i smakowych, spożywane gł. w stanie wędzonym.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia