tuberkulina
 
Encyklopedia PWN
tuberkulina
[łac.],
mieszanina białek i polisacharydów uzyskanych z prątków gruźlicy typu ludzkiego (Mycobacterium tuberculosis);
stosowana w odczynach skórnych (tuberkulinowych, Mantoux próba) w celu określenia nadwrażliwości w przebiegu zakażenia gruźliczego; w zależności od stopnia oczyszczenia rozróżnia się starą tuberkulinę Kocha (zagęszczany przesącz hodowli prątków w bulionie z glicerolem) lub tuberkulinę oczyszczoną PPD (ang. Proteine Purified Derivative), zalecaną przez WHO do badania odczynów tuberkulinowych (Mantoux), jest to mieszanina zagęszczonych kwasem trójchlorooctowym przesączy z ogrzewanych płynnych hodowli prątków gruźlicy typu ludzkiego na bezbiałkowym, półsyntetycznym podłożu Sautona, Dorseta lub Longa; produkowana w objętości 0,1 ml w różnych rozcieńczeniach: Mantoux I — 1 U PPD, Mantoux II — 10 U PPD, Mantoux III — 33 U PPD; stara t. Kocha — zagęszczony przez podgrzewanie przesącz zjadliwych prątków gruźlicy rosnących w bulionie glicerolowym, nie używana ze względu na zanieczyszczenia.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia