trypsyna
 
Encyklopedia PWN
trypsyna
[gr.],
biochem. enzym proteolityczny z klasy hydrolaz, należący do grupy endopeptydaz, proteaza serynowa;
w trzustce syntetyzowany jest trypsynogen, nieaktywny proenzym, podlegający proteolitycznej aktywacji w dwunastnicy; trypsyna rozszczepia wiązania peptydowe po karboksylowej stronie argininy i lizyny, pełni ważną funkcję w trawieniu białek w jelicie cienkim, jest także aktywatorem wszystkich proenzymów trzustki: trypsynogenu, chymotrypsynogenu i proelastazy oraz prokarboksypeptydaz A i B, a także prokalikreiny; aktywność trypsyny hamuje trzustkowy inhibitor, małe białko, analog substratu tworzący z trypsyną bardzo trwałe kompleksy; trypsyna jest stosowana w sekwencjonowaniu białek (sekwencja aminokwasów).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia