szczawiowy kwas
 
Encyklopedia PWN
szczawiowy kwas, HOOC–COOH,
związek organiczny, najprostszy kwas dikarboksylowy;
bezb. substancja krystal., rozpuszczalne w wodzie, alkoholu etylowym, eterze; temperatura topnienia 189,5°C; ma właściwości redukujące; toksyczny; występuje w niewielkiej ilości w moczu ludzi i zwierząt oraz w postaci soli, gł. potasowej, w wakuolach wielu roślin (np. szczawiu, rabarbaru); otrzymywany syntetycznie; stosowany w farbiarstwie (zaprawa), do bielenia, do wywabiania plam, gł. z atramentu (w postaci tzw. soli szczawikowej), i czyszczenia metali, jako półprodukt w syntezie org., czynnik kompleksujący metale ciężkie i odczynnik analityczny; estry (szczawiany) są stosowane jako polarne rozpuszczalniki celulozy i nitrocelulozy.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia