słoń morski
 
Encyklopedia PWN
słoń morski, mirunga, słoń morski południowy, Mirounga leonina,
największy gatunek z rodziny fokowatych (największy ssak drapieżny);
występuje w południowej części O. Atlantyckiego, O. Indyjskim i O. Spokojnym w pobliżu Antarktydy i wysp okółantarktycznych oraz przy południowych wybrzeżach Afryki i Ameryki Południowej; dł. ciała 4–6 m, masa 2,4–3,7 t, samica znacznie mniejsza; nos dorosłych samców wyciągnięty w krótką trąbę; okres rozrodu spędza na wybrzeżach w haremach liczących 10–30 samic i nie pobiera wówczas pokarmu; następnie udaje się na dalekie wędrówki po morzach subantarktycznych; gat. chroniony.
Ilustracje
Słonie morskie (Mirounga leonina) fot. T. Janecki/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia