pstrągi
 
Encyklopedia PWN
pstrągi,
wspólna nazwa kilkunastu gat. ryb z rodziny łososiowatych, najczęściej podgatunki bądź formy biol. anadromicznych ryb łososiowatych, które bytują w słodkich wodach rzek, rzadziej jezior, a po odbyciu w rzece tarła powracają do morza.
Zamieszkują czyste, dobrze natlenione wody o kamienistym dnie i wartkim prądzie; żywią się kiełżami, owadami i ich larwami, ikrą ryb i drobnymi rybami. W Polsce na obszarach podgórskich i na Pomorzu występuje rodzimy pstrąg potokowy, Salmo trutta morpha fario, będący rasą biol. troci; przeciętna dł. ok. 45 cm, masa powyżej 1 kg; aklimatyzowany w latach 70. XIX w. w Europie i w Polsce północnoamer. pstrąg tęczowy, Salmo gairdneri, większy od potokowego, z tęczową smugą wzdłuż boków, dogodny w hodowli (także w stawach) i zarybianiu rzek na równinach — wytrzymuje znacznie wyższe temperatury wody; pstrąg źródlany, Salvelinus fontinalis, z potoków i górnych biegów rzek wschodniej części Ameryki Północnej, od 1882 aklimatyzowany w Europie, łatwy w hodowli stawowej. Cenione, zwłaszcza w rybołówstwie sport.; mięso bardzo smaczne.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia