przepiórka domowa
 
Encyklopedia PWN
przepiórka domowa,
ptak gospodarski chowany na mięso i jaja, również do celów doświadczalnych i amatorsko
pochodzi od przepiórki azjat. Coturnix coturnix japonica, która w wyniku udomowienia (kilkaset lat temu w Chinach) zatraciła instynkt odlotu; masa samca 80–150 g, samicy 110–200 g, dł. ok. 17 cm; w ciągu roku daje 3–4 pokolenia; początek nieśności w wieku 35–40 dni; rocznie 280–360 jaj (nakrapianych); gł. odmiany: jap. (typ nieśny, upierzenie kuropatwiane), amer. brojlerowa (upierzenie białe); w hodowli i produkcji nieśnej wymaga wysokiej temp. 18–24°C (poniżej 17°C przestaje nieść) i dużo światła; wylęg sztuczny.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia