pomidor
 
Encyklopedia PWN
obejmuje 6 gat. jednorocznych lub wieloletnich roślin zielnych, pochodzących z Ameryki Południowej; największe znaczenie gosp. ma pomidor uprawny, L. esculentum, roślina jednoroczna, o liściach pojedynczych lub podwójnie pierzastodzielnych; kwiaty żółte, zebrane po kilka w bocznych, baldaszkowatych skrętkach; owoc — kulista lub wydłużona jagoda barwy czerwonej; po sprowadzeniu do Europy był uprawiany jako roślina ozdobna i leczn., od XIX w. rozpowszechnił się także jako roślina warzywna; owoce zawierają 10–30 mg% wit. C, 0,5 mg% β-karotenu, wit. B1 i B2, kwasy org., sole miner., czerwony barwnik likopen; spożywane są na surowo i w postaci przecierów, koncentratów, soków i in. Liczne odmiany hod. obejmują formy wysokorosnące i karłowe, wiotkie i sztywnołodygowe, o owocach różnej wielkości i kształtu, barwy czerwonej, pomarańczowej, żółtej lub różowej. W Polsce uprawiany zarówno w polu jak i w cieplarniach.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia