pirydoksyna
 
Encyklopedia PWN
aktywną formą pirydoksyny w organizmie jest fosforan pirydoksalu, biorący udział w przemianie kwasu linolowego i linolenowego, będący koenzymem enzymów biorących udział w przemianie aminokwasów oraz odgrywający rolę w syntezie serotoniny i amin katecholowych; pirydoksyna występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (otręby ryżowe, kiełki zbóż, seler, sałata zielona, papryka, mięso), a także w drożdżach; prawdopodobnie pirydoksynę syntetyzują też bakterie, m.in. bakterie przewodu pokarmowego człowieka; niedobór prowadzi m.in. do wystąpienia osłabienia, zaburzeń snu, niedokrwistości, objawów polineuropatii i depresji, powstania złogów szczawianu wapnia i wzrostu ilości kwasu szczawiowego w osoczu i moczu; wit. B6 jest stosowana m.in. w zaburzeniach metabolicznych, w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, w niedokrwistości, w rekonwalescencji po chorobach wyniszczających oraz w zapaleniu wielonerwowym wywołanym stosowaniem izoniazydu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia