papryka roczna
 
Encyklopedia PWN
papryka roczna, pieprz turecki, pieprzowiec roczny, Capsicum annuum,
gatunek jednorocznej (w krajach międzyzwrotnikowych wieloletniej) rośliny warzywnej, przyprawowej i leczniczej z rodziny psiankowatych;
pochodzi z międzyzwrotnikowych regionów Ameryki, uprawiana od dawna w górskich regionach Peru i Ekwadoru, w Europie od pocz. XVI w., w XX w. na całym świecie; wys. łodygi 0,2–1 m; liście jajowate, kwiaty białe, zielonkawe lub fioletowe; owoc — okrągła lub wydłużona, 2–3-komorowa czerwona jagoda, gładka lub żebrowana, zw. papryką; rozróżnia się 3 podgatunki papryki rocznej: papryka roczna wielkoowocowa, subsp. macrocarpum — zalicza się tu odmiany słodkie, uprawiane jako cenione warzywo; papryka roczna drobnoowocowa, subsp. microcarpum — należą tu głównie ostre w smaku odmiany o małych owocach; używanych jako przyprawa i surowiec farmaceutyczny; papryka roczna bukietowa, subsp. fasciculatum — uprawiana jako roślina ozdobna.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia