panda mała
 
Encyklopedia PWN
panda mała, Ailurus fulgens,
jedyny współcz. gat. z rodziny pandowatych (Ailuridae);
zamieszkuje lasy na wys. 2200–4800 m n.p.m. w Himalajach, północnej Birmie i chiń. prow.: Sichuan i Yunnan; dł. ciała 50–65 cm; kończyny 5-palczaste, opatrzone częściowo wciąganymi pazurami; ubarwienie od rudego po ciemnobrązowe z białymi plamami na twarzy oraz jasnymi pierścieniami na ogonie; nadrzewno-naziemny tryb życia; żywi się niemal wyłącznie pokarmem roślinnym (młode pędy bambusa, trawa, kłącza, bulwy, owoce), niekiedy zjada małe ssaki, ptaki i ich jaja oraz owady; jest aktywna nocą oraz o świcie i zmierzchu, resztę dnia spędza na drzewie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia