onager
 
Encyklopedia PWN
wys. w kłębie do 120 cm; grzbiet jasnobrązowobiały, spód biały, wzdłuż grzbietu ciemnobrązowa pręga; odporny na brak wody i wysokie temperatury, niewybredny w doborze pokarmu; obecnie niemal całkowicie wytępiony, w stanie dzikim przetrwały jedynie małe populacje na półpustyniach i pustyniach w środkowym Iranie, Indiach i Turkmenii.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia