nowozelandzkie króliki
 
Encyklopedia PWN
nowozelandzkie króliki,
amer. rasy królików mięsnych, o szybkim tempie wzrostu, wykorzystywane do produkcji brojlerów króliczych;
wyhodowane na pocz. XX w. w Kalifornii; tułów walcowaty; głowa mała, smukła; uszy dość krótkie, stojące; królik nowozelandzki biały (albinotyczny) — masa ciała 4,5–5,5 kg, ubarwienie białe; jedna z najbardziej rozpowszechnionych mięsnych ras królików, zwłaszcza w chowie wielkostadnym, odznacza się wysoką wydajnością rzeźną (ponad 60%); królik nowozelandzki czerwony — maść rdzawożółta (rudawa), masa ciała ok. 4,5 kg (w wieku 10 tygodni masa ciała — 2–2,5 kg); ceniona rasa królików mięsnych; dostarcza także cennych skórek; odporna na niekorzystne warunki środowiska.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia