mydlarstwo,
rzemiosło, a od schyłku XVIII w. przemysł zajmujący się wyrobem mydła;
mydlarstwo
Encyklopedia PWN
umiejętność ta sięga starożytności, natomiast jako rzemiosło mydlarstwo rozpowszechniło się w IX w. w krajach śródziemnomorskich (surowcem był olej z oliwek), a stąd w innych krajach Europy. W Polsce wyrób mydła z łoju bydlęcego był znany już w średniowieczu, wytwarzano je głównie w gospodarstwach domowych i klasztornych, także przez wyspecjalizowanych rzemieślników; szybki rozwój rzemiosła nastąpił w XV w. (pierwsze cechy mydlarskie w Krakowie i Poznaniu); wytwarzano różne gatunki mydeł: białe do mycia i prania, czarne dla sukiennictwa, wonne mydełka luksusowe (także pudry i szminki), które stanowiły również przedmiot eksportu; w XVIII w. powstały duże wytwórnie mydła (m.in. w Poznaniu, Kobyłce koło Warszawy), w XIX w. nastąpił rozwój fabrycznej produkcji i zanik rzemiosła.
Znaleziono w książkach Grupy PWN
Trwa wyszukiwanie...
