mrówkojady
 
Encyklopedia PWN
4 gat.; suto owłosione, o pysku silnie wydłużonym, rurkowatym, z małym otworem ustnym na końcu; zębów brak; długi i lepki język umożliwia zbieranie mrówek i termitów (gł. pokarm mrówkojadów); palce kończyn przednich opatrzone w potężne pazury, zdatne do rozgrzebywania mrowisk i termitier; żyją samotnie, pary tworzą tylko w czasie rui; zamieszkują od Paragwaju po południowy Meksyk; do mrówkojadów należą: naziemny mrówkojad olbrzymi (mrówkojad trójpalczasty), Myrmecophaga tridactyla (dł. ciała do 1,2 m, ogona ok. 0,9 m), oraz nadrzewne — mrówkojadek, Cyclopes didactylus (wielkości wiewiórki), i tamandua.
Ilustracje
Mrówkojad olbrzymi (Myrmecophage tridectyle) fot. P. Sroczyński/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia