Mocznik, azot mocznikowy (pozabiałkowy), BUN
 

Mocznik, azot mocznikowy (pozabiałkowy), BUN Mocznik stanowi końcowy produkt przemian białkowych w organizmie. Jego stężenie w surowicy odzwierciedla wielkość podaży białek w diecie oraz tempo ich rozpadu w organizmie (produkcja mocznika odbywa się w wątrobie). Mocznik jest także wskaźnikiem czynności wydalniczej nerek. Jednak jego czułość jest bardzo niska, gdyż wzrostem stężenia mocznika w surowicy skutkuje dopiero spadek przesączania kłębuszkowego o 50%.

Kiedy wykonujemy?

Ocena funkcji wydalniczej nerek (podejrzenie niewydolności nerek).

Materiał do badania: surowica.

Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).

Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.

Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.

Normy: 2,5-6,7 mmol/l (15-40 mg/dl).

Uwagi: W wyniku metabolizmu białek powstaje amoniak, który w wątrobie ulega połączeniu z dwutlenkiem węgla, tworząc mocznik. Bardzo rzadką przyczyną zmniejszenia stężenia mocznika jest zaawansowana niewydolność wątroby.

Aktualizacja: 2017-01-10

zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia