mlekowy kwas
 
Encyklopedia PWN
mlekowy kwas, kwas 2-hydroksypropanowy, kwas α-hydroksypropionowy, H3C–CH(OH)–COOH,
związek organiczny, hydroksykwas;
optycznie czynny; krystalizuje w dwóch odmianach; odmiany prawoskrętna l(+) i lewoskrętna d(–) są substancjami higroskopijnymi, rozpływającymi się w obecności pary wodnej; kwas dl-mlekowy (racemat) ma postać syropowatej cieczy lub (bezwodny) kryształów o temperaturze topnienia 18°C; rozpuszczalne w wodzie i polarnych rozpuszczalnikach org., np. alkoholu etylowym; powstaje (zwykle w postaci racematu) w wyniku fermentacji mlekowej wielu sacharydów; występuje m.in. w kwaśnym mleku, kwaszonej kapuście; izomer l(+) tworzy się w pracujących mięśniach (tzw. kwas mlekowy mięsny), powodując objawy zmęczenia; kwas mlekowy jest stosowany m.in. w farbiarstwie, garbarstwie, przemyśle spoż., gospodarstwie domowym.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia