migdałowy olej
 
Encyklopedia PWN
migdałowy olej,
tłuszcz otrzymywany z nasion odmian słodkich lub gorzkich drzewa migdałowego (migdałowca zwyczajnego) przez tłoczenie na zimno;
ma przyjemny, swoisty smak i zapach; należy do grupy olejów nieschnących, zawiera kwasy tłuszczowe: oleinowy (43,8–77,0%), linolowy (20–44,3%), palmitynowy (4,5–9,8%) i stearynowy (2,1–4,0%); stosowany w przemyśle kosmetycznym (np. kremy, mydła), farm. oraz w cukiernictwie.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia