maślarstwo
 
Encyklopedia PWN
maślarstwo,
dział mleczarstwa związany z wyrobem masła w zakładach mleczarskich (mleczarniach), a także w wydzielonych zakładach, zw. maślarniami;
obejmuje następujące czynności: otrzymywanie śmietany przez wydzielanie śmietanki z mleka za pomocą wirówki, zobojętnianie, pasteryzację, odgazowywanie, fiz. dojrzewanie (podczas przetrzymywania śmietanki przez określony czas w stanie schłodzenia), ukwaszanie śmietanki po dodaniu zakwasów oraz schłodzenie uzyskanej śmietany przed procesem zmaślania; kolejnymi czynnościami są: zmaślanie (okresowe lub ciągłe), płukanie masła, wygniatanie i ewentualnie solenie, wyładunek masła z masielnicy, formowanie i pakowanie. W Polsce ok. 2/3 skupowanego mleka jest zużywane do produkcji masła.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia