lawendowy olejek
 
Encyklopedia PWN
lawendowy olejek,
olejek eteryczny otrzymywany przez destylację z parą wodną świeżych kwiatów lub kwiatostanów lawendy, gł. wąskolistnej lub szerokolistnej (lawenda);
olejek z lawendy wąskolistnej ma zapach podobny do zapachu kwiatu lawendy; skład zróżnicowany, obejmuje ok. 300 związków; tańszy i mniej ceniony w perfumerii jest olejek z lawendy szerokolistnej; ma zapach kwiatów lawendy z nutą kamfory. O.l. jest zaliczany do najważniejszych olejków eterycznych stosowanych w przemyśle perfumeryjno-kosmetycznym, aromaterapii i medycynie; jest antyseptykiem, przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i podrażnień skóry; jest składnikiem preparatów łagodzących stany niepokoju, trudności zasypiania, działa rozkurczowo, obniża ciśnienie krwi; także składnik czynny mieszanek inhalacyjnych, stosowanych w chorobach dróg oddechowych, migrenach, astmie. O.l. jest gł. składnikiem wielu wód kolońskich, kompozycji perfumeryjnych typu fougere i chypre.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia