kuna leśna
 
Encyklopedia PWN
kuna leśna, tumak, Martes martes,
ssak drapieżny z rodziny łasicowatych;
dł. ciała do 60 cm, ogona — do 30 cm; futro ciemnobrązowe, na podgardlu żołtopomarańczowa plama; tryb życia nadrzewny, gł. nocny; poluje na ssaki i ptaki; zajmuje dziuple lub gniazda dużych ptaków; zamieszkuje Europę, zachodnią i południową Azję; Polsce gat. łowny, z okresem ochronnym.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Kuna leśna (Martes martes) fot. S. Wąsik/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia