ksylany
 
Encyklopedia PWN
ksylany
[gr.-łac.],
polisacharydy strukturalne, gł. składnik hemiceluloz (hemiceluloza A);
występują praktycznie we wszystkich roślinach lądowych i w niektórych wodorostach, gdzie — oprócz celulozy — są składnikami ścian komórkowych; ksylany składają się z reszt d-ksylozy, u różnych roślin mają różną budowę; niektóre, podobnie jak celuloza, mają strukturę liniową, inne — rozgałęzioną i zawierają dodatkowo cząsteczki l-arabinozy lub kwasu d-glukuronowego; nierozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają kwaśnej hydrolizie, dając gł. d-ksylozę; bogatym źródłem ksylanów są kolby (ok. 35%) i łodygi (ok. 27%) kukurydzy, otręby owsiane (ok. 30%), a także słoma i drewno; ksylany są wykorzystywane do otrzymywania d-ksylozy oraz do produkcji furfuralu.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia