kotik zwyczajny
 
Encyklopedia PWN
dł. samca ok. 2,1 m, samica znacznie mniejsza; występuje w północnych wodach Oceanu Spokojnego, rozmnaża się na wyspach M. Ochockiego i M. Beringa; ubarwienie od szarego po brązowe, spód ciała rudy, szyja i pierś często szare; żywi się rybami i głowonogami; młode są karmione mlekiem matki przez 3–4 mies.; żyje do 26 lat.; pokrewny gat. z Antarktydy — kotik antarktyczny, Arctocephalus gazella.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia