koniak
 
Encyklopedia PWN
koniak
[fr.],
napój alkoholowy o mocy 40–45%, otrzymywany ze spirytusu winnego, oddestylowanego gł. z białego wina gronowego, niekiedy z dodatkiem bonifikatorów (naturalne substancje aromatyczne, cukier palony), produkowany na ściśle określonych obszarach we fr. dep. Charente i Charente-Maritime, ze ściśle określonych odmian białych winogron, uprawianych na tym terenie i poddanych tam fermentacji na wino, destylowany w określony sposób tamże i dojrzewający przez leżakowanie w dębowych beczkach.
W okresie leżakowania zachodzą skomplikowane procesy chem. i fiz., dzięki którym koniak osiąga swoisty, szlachetny smak i zapach; lata leżakowania bywają oznaczone m.in. liczbą gwiazdek; destylaty winogronowe produkowane w innych rejonach, w podobny sposób jak koniak, są określane nazwą brandy i winiak.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia