kondycjonowanie ziarna
 
Encyklopedia PWN
kondycjonowanie ziarna,
w młynarstwie tzw. doprawianie ziarna, zabieg technol. stosowany przed przemiałem ziarna na mąkę lub przerobem na kaszę;
polega na nawilżaniu i obróbce termicznej ziarna (podgrzewanie i podsuszanie) przez określony czas, w celu poprawienia jego wartości przemiałowej i wypiekowej; rozróżnia się kondycjonowanie ziarna zimne (nawilżanie wodą w temperaturze 30°C, leżakowanie), powodujące zróżnicowanie wilgotności pomiędzy okrywą ziarna a bielmem, co zapewnia podatność na rozdrabnianie; kondycjonowanie ziarna gorące (nawilżanie wodą w temperaturze 30–60°C, leżakowanie), które jest przeprowadzane w urządzeniach zw. nawilżaczami; w wyniku prawidłowego kondycjonowania ziarna uzyskuje się częściowe skruszenie bielma, rozluźnienie połączenia okrywy ziarna z bielmem oraz uelastycznienie okrywy usprawniające procesy rozdrabniania i sortowania mielonego ziarna.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia