komosa
 
Encyklopedia PWN
ok. 200 gat., gł. w strefie umiarkowanej obu półkul; rośliny zielne lub krzewy; w Polsce ok. 30 gat., m.in. komosa biała (lebioda), Ch. album, pospolity chwast pól i ogrodów; jej młode pędy liściowe jadano dawniej jako jarzynę (jak szpinak), a z nasion (z domieszką nasion innych chwastów i żyta) w okresach głodu wypiekano tzw. chleb głodowy; podobnie użytkowano pędy komosy strzałkowatej, Ch. bonus-henricus, do dziś uprawianej w zachodniej Europie jako roślina warzywna; ziele i nasiona komosy piżmowej, Ch. ambrosioides, pochodzącej z Meksyku, oraz jej odmiany — var. anthelminthicum, są stosowane przeciw glistnicom; komosa kwinoa, Ch. quinoa, pochodząca z Andów, jest uprawiana w Peru jako roślina zbożowa (tzw. ryż peruwiański), z przeżutych nasion wyrabia się napój alkoholowy, tzw. chichę.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia