kłusaki
 
Encyklopedia PWN
kłusaki,
rasy koni lekkozaprzęgowych odznaczających się bardzo szybkim kłusem;
dawniej używane jako wyjazdowe, obecnie — głównie do wyścigów w zaprzęgu (w 2-kołowych wózkach, tzw. sulkach); rozróżnia się 4 główne rasy kłusaków szlachetnych: kłusaki amerykańskie (występujące też jako inochodźce, inochód) wyhodowane na przełomie XVIII i XIX w. w USA z udziałem koni pełnej krwi angielskiej, są najszybsze na świecie, przebiegają 1 milę angielską w 1 min 54 s, gniade, kare, kasztanowate; kłusaki francuskie, rasa powstała jako odmiana koni anglonormandzkich; kłusaki orłowskie wyhodowane w Rosji przez hrabiego A.G. Orłowa w XVIII w. z udziałem koni czystej krwi arabskiej, siwe, kare, gniade, rzadko — kasztanowate; kłusaki rosyjskie wyhodowane w wyniku krzyżowania kłusaków orłowskich z amerykańskimi; w krajach skandynawskich są hodowane kłusaki zimnokrwiste — odmiana rasy døle.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia