kawon
 
Encyklopedia PWN
kawon
[tur.],
arbuz, arbuz zwyczajny, Citrullus vulgaris,
jednoroczna roślina warzywna z rodziny dyniowatych, pochodząca z obszarów międzyzwrotnikowych Afryki;
łodyga płożąca się, dł. do 4 m; liście duże, podwójnie pierzastosieczne; kwiaty żółte, kielichowate; owoc — jagoda (masa do kilkunastu kilogramów) o słodkim, jadalnym (na surowo) miąższu czerwonym, różowym lub żółtym, okrytym grubą, zieloną, białą albo żółtą skórką, często marmurkową lub paskowaną; uprawiany w krajach o ciepłym klimacie; w Europie — w południowej części Federacji Ros., na Węgrzech i na Płw. Bałkańskim; w Polsce w cieplarniach, rzadziej w uprawie polowej.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia