karton
 
Encyklopedia PWN
karton
[fr. carton < wł. cartone],
techn.:
1) zwyczajowa nazwa produktu papierniczego jednowarstwowego lub dwuwarstwowego, o gramaturze 161–315 g/m2, otrzymywanego z masy celulozowej z dodatkiem ścieru, tzw. masy termomech. (z impregnowanego na gorąco, startego drewna) i/lub masy makulaturowej; biały lub barwiony, o powierzchni matowej, gładkiej lub satynowanej, służy do wyrobu okładek, teczek, pocztówek, opakowań itp.; szczególnym rodzajem k. jest k. kreślarski, wytwarzany z samej masy celulozowej, odporny na ścieranie i skrobanie; czasami k. wielowarstwowym nazywa się (niewłaściwie) cienką tekturę lub brystol;
2) opakowanie z tektury stanowiące w obrocie handl. rodzaj jednostki miary (np. k. papierosów).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia