karp
 
Encyklopedia PWN
karp, Cyprinus carpio,
ryba z rodziny karpiowatych, hodowana w licznych rasach;
dł. do 1 m; zamieszkuje wolno płynące i stojące wody śródlądowe; kształt ciała zwykle silnie wygięty, otwór gębowy z 4 wąsami; karp dojrzewa w 3–4 roku, podczas tarła (maj) samica składa do 700 tys. ziarn ikry; żywi się bezkręgowcami i roślinami wodnymi. Początki hodowli stawowej i selekcji w Polsce sięgają XIII w., gł. ośr. hodowli znajdowały się w Małopolsce i na Śląsku, wyhodowana w okolicach Oświęcimia tzw. rasa polska (lustrzeń, karp królewski, karp galicyjski) do dzisiaj służy w hodowli stawowej; poza hodowlami występują osobniki wprowadzone do rzek i jezior tylko w celu zarybienia bądź postacie zdziczałe; jedyna forma dzika sazan, zamieszkuje zlewiska M. Czarnego i M. Kaspijskiego oraz Jez. Aralskie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia