kangur olbrzymi
 
Encyklopedia PWN
kangur olbrzymi, Macropus giganteus,
ssak z rodziny kangurowatych;
dł. ciała do 1,4 m, ogona do 1,2 m; rudawoszary, spodem jaśniejszy; może skoczyć 13,5 m w dal i 3,3 m wzwyż; lasy i zarośla południowo-wschodniej Australii i Tasmanii.
Ilustracje
Kangur olbrzymi (Macropus giganteus)fot. P. Gajek/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia