kameleony
 
Encyklopedia PWN
156 gat., długość od kilku cm do 60 cm; ubarwienie łatwo zmieniające się wskutek przemieszczania się chromatoforów w skórze; nadrzewne; palce zrośnięte po 2 i 3, przeciwstawne, umożliwiają kleszczowaty uchwyt; ogon długi, chwytny; oczy poruszają się niezależnie od siebie, powieki zrośnięte, z wyjątkiem otworka przed źrenicą; język 2-krotnie dłuższy od ciała, wysuwany lub wyrzucany w celu pochwycenia owada; Afryka, Madagaskar, Płw. Arabski, Płw. Indyjski oraz Cejlon, Hiszpania (kameleon śródziemnomorski, Chamaeleo chamaeleon, dł. do 30 cm).
Ilustracje
Kameleon śródziemnomorski (Chamaeleo chamaeleon)fot. A. Tabor/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia