grejpfrut
 
Encyklopedia PWN
grejpfrut
[ang.],
Citrus paradisi,
gatunek wiecznie zielonego drzewa owocowego z rodziny rutowatych, zaliczanego do roślin cytrusowych;
wysokość do 10–15 m, w stanie dzikim nieznane; jest prawdopodobnie mutacją pompeli lub mieszańcem pompeli i pomarańczy słodkiej; wywodzi się z w. Barbados (z 1. poł. XVIII w.); liście duże, owalne, z wyraźnie oskrzydlonymi ogonkami; kwiaty białe, pachnące, osadzone pojedynczo lub w gronach; owoce o średnicy do 15 cm, o skórce żółtej, miąższu soczystym, słodkawokwaskowym, z gorzkawym posmakiem; mają dużą wartość dietetyczną, zawierają m.in. 4–7% cukrów i 30–50 mg% wit. C; spożywane w całości lub w postaci soku. Uprawa grejpfrutów jest rozpowszechniona w krajach strefy podzwrotnikowej, zwłaszcza na Florydzie i w Kalifornii (ok. 90% produkcji świat.); znane są mieszańce grejpfrutów z mandarynką zw. tangelą.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia