gniewosz plamisty
 
Encyklopedia PWN
długość ok. 60 cm; barwa grzbietu szara, rdzawa lub brunatna, w ciemne plamy, brzuch samca rdzawy, w drobne plamki, samicy — szary bądź cielisty; na głowie trójkątny deseń; jajożyworodny; żywi się głównie jaszczurkami; zamieszkuje miejsca nasłonecznione (polany leśne, stoki gór) niemal całej Europy; w Polsce bardzo rzadki, niekiedy mylony ze żmiją, chroniony.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia