flamingi
 
Encyklopedia PWN
flamingi, Phoenicopteriformes,
rząd ptaków obejmujący jedną rodzinę Phoenicopteridae;
5 gat.; upierzenie biało-różowe; mają bardzo długie nogi, palce spięte błoną pływną, niezwykle długą szyję, małą głowę z b. mocnym, w dół zagiętym, cedzącym dziobem; żywią się drobnymi zwierzętami wodnymi i roślinami; w liczebnych koloniach zamieszkują nadwodne okolice południowej Eurazji, Afryki, Ameryki Środkowej i Południowej; najmniejszym gat. i jednocześnie najliczniejszym jest flaming mały, Phoenicopterus minor, dł. ciała ok. 100 cm, masa ok. 2 kg, a największym czerwonak, Phoenicopterus ruber, dł. ciała 120 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 140 cm, masa 2–4 kg
Ilustracje
Czerwonaki, Phoenicopterus ruberfot. R. Firmhofer/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia