czopowe
 
Encyklopedia PWN
czopowe,
w dawnej Polsce podatek płacony przez mieszczan od wyrobu oraz szynkowania piwa, gorzałki, miodu i wina;
wprowadzony w 2. połowie XV w. (dla wina 1629), uchwalany przez sejmy; wysokość czopowego dla browarów wynosiła w zasadzie 1/8, dla szynkarzy zaś 1/18 ceny sprzedażnej, niekiedy jednak te kwoty podwajano; wpływy z czopowego stanowiły w 1. połowie XVI w. ok. 1/4 sum podatkowych, a w 2. połowie XVIII w. — ok. 1/3 dochodów państwa; 1773–75 nadano mu charakter podatku ogólnopaństw. w wysokości 10%, a później 20% od czystego dochodu z produkcji i sprzedaży piwa, wódki i miodu; zniesione w Galicji 1775, w Królestwie Polskim i w zaborze pruskim w 1. połowie XIX w.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia