czarnogłówka
 
Encyklopedia PWN
czarnogłówka,
niem. rasa mięsna owiec, wytworzona na pocz. XIX w. w wyniku krzyżowania lokalnych ras z ang. rasami mięsnymi (oxfordshire, shorpshire, hampshire);
do Prus Wschodnich owce te trafiły 1860 i stanowiły 46% całego pogłowia tamtejszych owiec; po 1945 nieliczna, z czasem, m.in. przez import z Westfalii pogłowie czarnogłowki odbudowano; masa ciała tryków 100–120 kg, maciorek 60–70 kg; tułów dobrze umięśniony, ożebrowanie dobrze wysklepione, klatka piersiowa szeroka, kończyny krótkie i szeroko rozstawione; są to owce o białej wełnie, czarno umaszczonej głowie i kończynach; u niektórych osobników w okrywie włosowej występują włosy ciemne; średnia roczna masa runa 4,5–5,9 kg.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia