coca-cola
 
Encyklopedia PWN
coca-cola, koka-kola,
firmowa nazwa bezalkoholowego, słodkiego napoju chłodząco-orzeźwiającego, wysyconego dwutlenkiem węgla, o przyjemnym zapachu i cierpkawo-gorzkawym smaku;
dzięki zawartości ok. 0,12 g/l kofeiny działa pobudzająco na organizm człowieka; coca-colę sporządza się z wyciągu liści krzewu kokainowego, pozbawionego kokainy, oraz wyciągu z orzeszków drzewa cola, zawierającego kofeinę, z dodatkiem karmelu i cukru; wytwarzanie coca-coli rozpoczęto 1886 w Atlancie w USA. Coca-Cola Company, amer. korporacja (zał. 1892 w Atlancie), zajmuje się gł. produkcją i sprzedażą koncentratów coca-coli i in. napojów; obecnie posiada ok. 1400 wytwórni w 155 krajach.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia