brokuł
 
Encyklopedia PWN
brokuł, brokuł włoski, kapusta szparagowa, Brassica cretica subsp. botrytis var. cymosa, wg innej systematyki — Brassica oleracea convar. botrytis var. italica,
jednoroczna roślina warzywna z rodziny kapustowatych (krzyżowych);
blisko spokrewniony z kalafiorem i podobnie uprawiany; wykształca liczne zielone kwiatostany (tzw. róże) na mięsistych pędach, wyrastających z kątów liści; spożywane są róże wraz z pędami i wyrastającymi z nich liśćmi; brokuł jest rośliną uprawną starszą od kalafiora; rozpowszechniony we Włoszech od czasów staroż., w Polsce od XVII w., gł. w uprawie amatorskiej; brokuł przewyższa kalafiory zawartością białka, wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin C, B1, B2, PP i in.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia