białkowe preparaty
 
Encyklopedia PWN
białkowe preparaty,
produkty otrzymywane gł. z surowców roślinnych, także zwierzęcych lub biomasy drobnoustrojów;
zawierają zwiększoną ilość białka w porównaniu z surowcem wyjściowym, są wykorzystywane w produkcji żywności, zmniejszające globalny deficyt białka; surowcami do produkcji preparatów białkowych są przede wszystkim rośliny strączkowe (soja, groch, fasola, łubin), zboża (kukurydza, pszenica, ryż), surowce pochodzenia zwierzęcego (mleko, drób, kryl, wieprzowina, wołowina) oraz biomasa organizmów jednokomórkowych (bakterie, grzyby); preparaty białkowe są dzielone na koncentraty białkowe (65–90% białka) i izolaty (powyżej 90% białka); ich struktura bywa zróżnicowana (strukturowane, ekstrudowane itp.); są stosowane bezpośrednio lub po modyfikacji w celu polepszenia właściwości funkcjonalnych (np. rozpuszczalności, zdolności emulgowania), zwiększenia wartości odżywczej, usunięcia substancji obniżających wartość żywieniową, poprawienia cech organoleptycznych (smak, zapach, barwa, tekstura); roślinne preparaty białkowe stosuje się w celu poprawy jakości wybranych produktów żywnościowych, częściowego lub całkowitego zastąpienia białka zwierzęcego (produkty mięsopodobne) oraz wzbogacenia diety w tani składnik białkowy.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia