batat
 
Encyklopedia PWN
batat, właśc. wilec ziemniaczany, patat, słodki ziemniak, Ipomea batatas,
gatunek rośliny wieloletniej z rodzaju wilec, z rodziny powojowatych, pochodzący z Ameryki Środkowej i tamże od wieków uprawiany, obecnie w stanie dzikim nieznany;
łodyga płożąca się, do 5 m dł., zakorzeniając się w węzłach wytwarza potężne (do 5 kg) jadalne bulwy zw. słodkimi ziemniakami (8–28% skrobi, 34% cukru); uprawiany w całej strefie międzyzwrotnikowej dla bulw spożywanych na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu, służących też do wyrobu krochmalu i alkoholu.
zgłoś uwagę

Znaleziono w książkach Grupy PWN

Trwa wyszukiwanie...  
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia