barwniki spożywcze
 
Encyklopedia PWN
barwniki spożywcze,
wyselekcjonowane barwniki org., naturalne i syntetyczne, dopuszczone do barwienia środków spoż.;
barwniki spożywcze naturalne są otrzymywane gł. z nieszkodliwych dla zdrowia roślin; m.in. stosuje się karoten, szafran, kurkumę, chlorofil, indygo naturalne, a także naturalny barwnik zwierzęcy — koszenilę, oraz karmel; barwniki spożywcze syntetyczne nie mogą zawierać śladów rtęci, chromu, mogą zawierać ściśle określone dopuszczalne ilości innych szkodliwych pierwiastków chem.; niektóre produkty żywnościowe można barwić tylko określonymi barwnikami spożywczymi, np. większość napojów alkoholowych i ocet tylko karmelem. B.s. są poddawane szczególnie skrupulatnej kontroli i są specjalnie oznakowane, podobnie jak barwniki stosowane do barwienia środków farm., kosmetyków i zabawek.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia