babirussa
 
Encyklopedia PWN
babirussa, Babyrousa babyrussa,
ssak parzystokopytny z rodziny świniowatych;
dł. ok. 1 m, wys. w kłębie ok. 80 cm; u samców charakterystyczne, rosnące ku górze duże kły górnej szczęki, przerastające skórę wargi, i zakręcające do tyłu, pionowo ustawione kły szczęki dolnej; żeruje nocą; zamieszkuje bagniste lasy Celebesu i kilku wysp Archipelagu Malajskiego; łowiona dla smacznego mięsa; gat. zagrożony.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia